Over Limmencello

‘‘Limmencello wordt ijskoud geschonken en grijnzend gedronken.’’

Limmencello is ontstaan uit een passie voor limoncello en de liefde voor het dorp Limmen. Limmen is een van de oudste dorpen van de provincie Noord-Holland. Er is een rijk verenigingsleven, er heerst saamhorigheid en het leven wordt er regelmatig samen gevierd. Dat goede leven willen wij graag overbrengen met de smaak en geur van onze limoncello. ‘Proef het telkens als het leven gevierd moet worden.’

Limmencello bestaat sinds de zomer van 2019, waar het een vliegende start maakt tijdens de jaarmarkt in Limmen. Bij de lokale slijter kunnen bezoekers Limmencello voor het eerst proeven. Het slaat aan en zo raakt het citroenavontuur in een stroomversnelling.

Limmencello is een frisse limoncello, gemaakt volgens authentiek Italiaans recept. Dat houdt in dat alleen de oorspronkelijke ingrediënten van limoncello gebruikt worden: citroenschillen, alcohol, water en suiker. De schillen zijn afkomstig van onbespoten Amalfi-citroenen uit Italië. Het hogere alcoholpercentage van Limmencello ten opzichte van andere gangbare limoncello’s zorgt ervoor dat je de frisse smaak van de Amalfi-citroenen maximaal terug proeft. Limoncellokenners noemen ons recept erg smaakvol en onderscheidend: vloeibare Italiaanse zonneschijn.

Het proces van bereiden is eenvoudig, maar arbeidsintensief. De citroenen worden handmatig met dunschillers geschild. De schillen gaan vervolgens drie weken lang in pure alcohol bij een distilleerderij. De tinctuur die daaruit ontstaat wordt vervolgens met suikerwater gemengd tot het juiste alcoholpercentage. Daarna is de limoncello klaar om in de flessen te doen. Ook het bottelen wordt met de hand gedaan.

Omdat Limmencello tegen voedselverspilling is, worden alle citroenen, na het schillen, uitgeperst en wordt van het sap limonadesiroop gemaakt: Limmenade. Dat is duurzaam en je houdt er ook een lekker glas limonade aan over. Limmenade is een heerlijke frisse citroen-munt limonadesiroop.


"Salute!"